Mengenai Set Bersalin Danita
Mengenai Set Bersalin Danita

As Salam Puan,

Saya tahu Puan bakal bersalin tak lama lagi. Dah mula buat preparation? Ker belum mula apa-apa lagi? Jangan pandang REMEH yer!

Berpantang Itu Penting!

  • Untuk MENGEMBALIKAN TENAGA selepas berhempas-pulas 'berjuang' untuk melahirkan baby tersayang
  • Untuk MEMULIHKAN luka dalaman dan luaran dek tekanan yang hebat semasa proses bersalin
  • Untuk MENJAGA KESIHATAN FIZIKAL, EMOSI & MENTAL ibu selepas bersalin supaya boleh focus menjaga baby pula, juga untuk kesihatan jangka masa panjang
  • Untuk MENJARAKKAN KEHAMILAN yang seterusnya

Ramai ibu-ibu muda zaman sekarang ambil mudah persediaan BERPANTANG ni. Tak kisahkah bersalin normal ataupun ceaser, WAJIB BERPANTANG!

Disebabkan ibu-ibu 'CULAS' ketika BERPANTANG, kes-kes seperti kat bawah ni sering berlaku:

  • BENTAN. Maksudnya sakit semula setelah hampir sembuh selepas bersalin. Bentan ni bukan jer sakit ketika Puan BERPANTANG, tapi boleh sebabkan kesan jangka panjang! BAHAYA NI!
  • MEROYAN pula sejenis kemurungan atau tekanan perasaan yang dialami segelintir ibu-ibu dalam pantang, sampaikan TAKNAK JAGA atau CEDERAKAN baby dan diri sendiri! LAGI BAHAYA!
  • LETIH yang teramat sangat sampaikan nak menyusu baby pun TAK LARAT! KESIAN BABY!
  • TUMPAH DARAH. Berlaku disebabkan rahim yang TIDAK MENGECUT atau URI TERTINGGAL dalam rahim. Tumpah darah boleh sebabkan MAUT!
  • KESIHATAN DALAMAN terjejas bila dah semakin berusia dan dah banyak kali bersalin. Badan mula rasa bisa-bisa, sakit-sakit, lemah kawalan kencing dan seterusnya ibu-ibu jadi dingin dan lemah tenaga batin. TAK KESIAN KAT SUAMI KE?
     

Jadi, Apa Yang Perlu Puan Lakukan Untuk Mengelakkan Masalah Ni?

Nak BERPANTANG, mestilah dengan cara yang betul. Jangan buat secara 'MEMBUTA-TULI', nanti takut menyusahkan diri sendiri pula.

Nenek moyang kita dah lama ajarkan cara BERPANTANG yang betul. Yelah, orang tua lagi awal makan garam dari kita ye tak? Antaranya:

  • Berurut, paling penting untuk melegakan sengal-sengal otot dan urat-urat tersimpul. Ia juga boleh bantu menenangkan ibu-ibu BERPANTANG.
  • Bertungku dapat bantu mengecutkan rahim, keluarkan angin dan mengeluarkan darah kotor dengan lebih cepat. Orang dulu-dulu bertungku dengan batu sungai yang dipanaskan dan dibalut dengan daun-daun herba.
  • Mandi herba pula membantu memberi kesegaran pada tubuh. Antara herba yang sering digunakan adalah daun serai wangi, daun pandan, daun inai dan sebagainya.
  • Pilis dan param pula untuk mengelakkan pening-pening kepala, juga mengelakkan angin masuk dalam tubuh.
  • Berbengkung ni SANGAT PENTING tak kira bersalin normal ataupun Ceaserean untuk menghalang peranakan turun dan mengembalikan semula bentuk tubuh yang ramping. Juga untuk menguatkan otot-otot perut dan pinggul. Pemilihan bengkung boleh mengikut kesesuaian dan keselesaan

OK, dah la tu.. Cukup-cukupla saya cerita pasal kebaikan dan keperluan BERPANTANG yang betul. Puan dah dapat ‘the whole picture’kan?

Tentu Puan tertanya-tanyakan?

Mana NAK CARI benda-benda ni semua?

Jangan risau...

Memperkenalkan Set Bersalin Warisan Turun Temurun Yang Terbukti Berkesan

Set Bersalin Danita

Set Bersalin Danita dirumus khas dari 100% bahan alami yang amat sesuai untuk para ibu yang menjalani proses berpantang mengikut amalamn turun-temurun nenek moyang kita. Amalan ini terbukti dapat mempercepatkan proses ibu berpantang pulih dan kembali sihat serta cantik persis anak dara kembali. Set ini juga sesuai digunakan samada bersalin secara normal ataupun Ceaserean

Boleh ke saya bantu Puan?

Nama saya Anidanita, Pengasas Set Bersalin Danita. Macam mana saya dapat ilham nak produce Set Bersalin Danita? Sebenarnya idea tu muncul bila dah 5 tahun berkecimpung dalam bisnes berkaitan produk maternity. Saya perhatikan, semakin lama, semakin ramai wanita yang mengabaikan proses BERPANTANG. Alasannya, lecehlah.. rasa badan dah cukup sihat la.. malas nak jaga makan la.. malas bertungku la.. dan sebagainya. Aduh! Ruginya seorang wanita kalau TAK JAGA DIRI dalam PANTANG! MERANA badan nanti! Setelah sekian lama, ilmu BERPANTANG TRADISIONAL turun-temurun kini saya cantumkan dalam Set Bersalin Danita yang baru dilancarkan bulan Januari 2016. Walaupun masih baru, dah lebih 2000 Set Bersalin Danita terjual! Alhamdulillah, ramai yang yakin dan berpuas hati setelah Set Bersalin Danita yang terbukti BERKESAN, MUDAH, SELAMAT & PRAKTIKAL untuk ibu-ibu zaman sekarang. Hari ini, saya nak kongsikan kebaikan Set Bersalin Danita dengan Puan. Yer, Puan yang masih tercari-cari persediaan BERPANTANG yang AWESOME! Sekarang, Puan dah bertemu jawapannya kan?

Fakta Ringkas Mengenai Set Bersalin Danita

Mari Kita Lihat Apa Komponen-Komponen Dalam Set Bersalin Danita

Minyak Serai Wangi (Bernilai RM39)

Ramuan istimewa herba tradisional dari alam semulajadipusaka Tok Ayah yang terpilih lagi suci dan tulen.

Antara ciri-ciri dan kelebihan Minyak Serai Wangi adalah:

  • Berbau harum macam minyak aromaterapi, melegakan dan selesa!
  • Tak panas, jadi memang sesuai digunakan sebagai minyak urut
  • Sapu dan gosok ditempat yang dikehendaki.
  • Boleh dicampur dengan minyak kelapa dara atau olive oil uuntuk kesan lebih licin kerana minyak ini terus menyerap.

Tungku Besi bersama Sarung Tungku Herba (Bernilai RM90 COMBO RM85)

Tungku bukan sebarang tungku. Tungku Besi dan Sarung Tungku Herba dalam Set Bersalin Danita ni memang 'special'.

  • Tungku diperbuat daripada besi tulen, berat kira-kira 2kg, dengan ‘design’ yang mudah dipegang
  • Sarung Tungku Herba dibuat dari kain belacu yang telah dimasukkan daun-daun kayu herba terpilih dan dijahit kemas
  • Dengan Tungku Besi dan Sarung Tungku Herba ni, ibu-ibu boleh bertungku ‘anytime’ dengan mudah, lebih cepat, selesa dan senang hati.
  • Lagi BEST, Tungku Besi ni panasnya memang TAHAN LAMA, LEBIH 1 JAM! Bolehlah anda bertungku sepuasnya!

Langkah demi langkah bertungku menggunakan Tungku Besi dan sarung Tungku Herba

  •  

    ► Pastikan api TIDAK terlalu besar dan tungku TIDAK terlalu panas.. balut tungku dengan kain terlebih dahulu atau masukkan daun2 yg lembut urat seperti daun pandan, daun mengkudu, daun bunga kantan atau yg sesuai kedalam sarung herba untuk membantu melambatkan  sarung dari terbakar.kemudian baru dimasukkan ke dalam SARUNG HERBA(pastikan betul2 tebal dan boleh menampung kepanasan tungku besi)

    ► Tungku yg TERLALU PANAS boleh menyebabkan SARUNG HERBA TERBAKAR..

    ► JANGAN BASUH sarung herba

    ► simpan semula sarung herba di dalam bekas tertutup/plastik jika sudah benar2 sejuk utk tahan lama

    ►Cuba dengan tapak tangan sebelum meletak ke badan anda. Jika masih lambat utk merasa bahang kepanasan, boleh dipijak atau duduk utk mengeluarkan kepanasan haba.

    ►mulakan bertungku dengan meletakkannya di bahagian hulu hati.tekan perlahan-lahan sehingga boleh menggelamkan sedikit tungku tersebut. ini akan membantu melembutkan bahagian hulu hati.bahagian  tersebut kerap mengeras akibat gumpalan angin yangberpunca daripada penyekatan lendir. salah satu tanda pemacahan angin lendir ialah bunyi seperti derai kocakan air dan seterusnya memudahkan rawatan bertungku.

    ►dari hulu hati tungku diletakkan ke sekeliling perut dan melakukan 'cungkilan'di bahagian CAWAN PEHA berhampiran kiri serta kanan bahagian ari-ari.

    ►letakkan tungku di atas TUNDUN buat seketika sebelum melakukan cungkilan di bahagian ari-ari secara lembut dan perlahan-lahan seperti 'mencuit' kedudukan rahim

    ► lakukan rawatan bertungku ini berulang kali selama setengah jam dan teruskan ke bahagian paha,celahan paha ,lutut ,bahagian kaki, serta tapak kaki.

    ►tamatkan brtungku dengan meletakkannya di bawah pembukaan faraj dalam posisi duduk atau kepit tungku besi di celahan paha berhampiran tundun. kemudian bidan menyudahi rawatan ini dengan urutan di bahagian bahu dan kepala ibu.

    ►selepas sebulan menjalani rawatan,apabila tungku besi boleh tenggelam atau dibenamkan ke bahagian -bahagian yang ditungku iaitu hulu hati ,perut ,ari-ari serta peranakan ,ibu bersalin akan berasa berat tungku besi itu sampai ke tulang belakang . ini menandakan rahim sudah mengecut dan balik ke rumahnya dengan sempurna ,dan ibu akan trasa seluruh tubuh kemas rapi dan sihat.

    **Bagi yang bersalin secara Ceserean boleh bertungku di semua tempat kecuali bahagian pembedahan sahaja**

Mandian Herba Aura (Bernilai RM50 untuk 3 uncang)

Mandian Herba Aura ni satu lagi ‘signature product’ Set Bersalin Danita.
1 set mengandungi 3 bunjut

✔ menyegarkan kembali badan terutama kepada ibu selepas bersalin
✔ mengatasi masalah kebas-kebas dengan melancarkan peredaran darah, membuang angin, melembutkan urat saraf
✔ mengurangkan sengal tulang, sendi dan otot akibat proses meneran semasa kelahiran bayi

KANDUNGAN:
Daun herba terpilih seperti Daun Capa, Daun Meringan, Daun Serai Wangi, Daun Inai, Daun Pandan, Daun Lamuni, Daun Pisang Kelat

CARA PENGGUNAAN:
★ Ambil 1 bunjut mandian herba.
★ Masukkan ke dalam periuk dan rebus bersama 2 liter air sehingga mendidih.
★ Masukkan air yg mendidih tadi ke dalam baldi.
★ Campurkan dengan air biasa mengikut tahap kepanasan yang bersesuaian.
★ Bunjut mandian tadi boleh digunakan untuk direbus semula sehingga hilang warna dan bau.

✔ Anggaran 1 bunjut = 4-5 kali rebusan ataupun selagi ada bau herba boleh guna lagi(mandian)

Bengkung Tradisional (Zig Zag Berzip) (Bernilai Size S, FREE SIZE RM70, XXL RM80)

Bengkung Zig Zag Berzip direka khas untuk para ibu yang baru jer bersalin. Materialnya kain kasa belacu yang tebal dan lembut, dilapik dengan kain cotton maroon dibahagian depan supaya ibu lebih selesa memakainya. Warna coklat yang gelap mengelakkan bengkung cepat kelihatan kotor apabila terkena herba yang disapu pada perut sebelum berbengkung. Bengkung ini direka untuk menutup seluruh kawasan perut meliputi bawah payu dara hingga mencecah paras bawah pinggul. Penambahan zip pada bengkung memudahkan ibu- ibu untuk ke tandas dengan hanya dengan membuka zip.

Kelebihan Bengkung Zig Zag Berzip :-
.
 Hanya buka zip untuk mommy mandi dan keluar masuk tandas.
Jimat masa tak payah bukak pasang balik tali.
 Dilapik pula dgn kain cotton supaya selesa dan tak cepat kotor bila sapu krim.
 Cover dari bawah dada smpai bawah pung gung.
 lebih kemas dan kejap dengan pakai secara berbaring.
 Boleh pakai sendiri tanpa perlu bantuan orang
 Boleh dibasuh, jahitan zip kuat, tidak mudah rosak dan tanggal.
 Ada pelapik di bahagian zip so tidak terkena kulit.

Size bengkung ni ada 3 :-
(SILA AMIK UKURAN PINGGANG SEBELUM MENGANDUNG)
1.Size S - 25-29 INCI
2.Free size - 30- 40 INCI
3.XXL - 40-46 inci
.
Labuh bengkung 20 inci (dari bawah da da - bawah pun ggung)
.
Materialnya kain kasa belacu yang tebal dan lembut, dilapik dengan kain cotton coklat dibahagian depan supaya tidak mudah kotor jika dipakai

Boreh Panas (Bernilai RM29 seunit)

Boreh Panas boleh digunakan sebagai param, pilis, atau lulur.

Cara menggunakan  pilis atau param, cuma campurkan Boreh Panas dengan sedikit air. Ibu boleh sapukan pada dahi (pilis) untuk menghilangkan pening kepala atau rasa nak pitam, juga pada badan (param) untuk megelakkan angin masuk ke dalam tubuh.

Pemakai pilis/param akan merasa nyaman dan berangin, jadi jika ibu rasa mengantuk dan letih dapat dielakkan. Boleh la FOKUS jaga baby kan!

untuk lulur, lagi best campurkan dengan susu.

Multifunction! Boleh juga digunakan diperut ketika berbengkung, hanya campurkan dengan perahan limau nipis dan kapur

 

Jus Humaira(Bernilai RM60 seunit COMBO 2 BOTOL RM100)

Selepas bersalin byk tenaga dan luka dalaman berlaku.Sangat mebantu memberi tenaga dan mempercepatkan luka dalaman
Sangat sesuai utk menambah susu ibu dengan izinNya.

Minum dengan dimulai Bismillah, selawat serta niat dihajati

Sehari 2 kali pagi dan malam
2 sudu setiap kali minum

Minum air secukupnya

- Menguat dan menguatkan rahim
- Mengeringkan luka dengan cepat
- Menganjalkan payudara dan punggung
- Memeriahkan susu badan
- Mengurangkan keputihan
- Melancarkan peraliran darah
- Menghilangkan lesu dan sakit-sakit badan
- Menghalus dan mencerahkan kulit
- Memperbetulkan kitaran haid
- Mengurangkan senggugut
- Memberikan tenaga dan kesihatan yang lebih baik..Insya'Allah

Tungku Baby Danita (Bernilai RM15 seunit)

Tungku Baby.

Kebaikan tungku baby :-
- membuang angin dan mengelakkan kembung pe rut
- melegakan angin pasang bg bayi lelaki
- melegakan lebam dan bengkak akibat terjatuh atau terhentak

Balm Baby Danita (Bernilai RM20 seunit)

- Baik untuk urutan badan bayi selepas mandi , untuk kembung perut , angin pasang untuk bayi lelaki dan kencing malam..
- Balm ni tidak panas dan sesuai untuk kegunaan harian...