Air Ketuban Dan Kepentingannya Dalam Kehamilan
Air Ketuban Dan Kepentingannya Dalam Kehamilan

Pernah dengarkan, apabila ibu-ibu scan baby dalam kandungan, sonographer atau doktor akan beritahu, ‘air ketuban puan ok, cukup untuk baby’. Kali ini, Kak Danita nak share info tentang cecair amnion atau air ketuban pula. Semoga bermanfaat!

Apakah cecair amnion, dan apa fungsinya?

Semasa mengandung, bayi anda diimbangi di dalam sebuah beg berisi cecair (cecair amniotik) dalam uterus (rahim). Dinding kantung amnion terdiri daripada dua membran: iaitu chorion dan amnion.

Air ketuban berfungsi untuk:

* Melindungi bayi anda dari disakiti sekiranya anda terkena sesuatu di bahagian perut.

* Membantu paru-paru bayi anda dan sistem penghadaman untuk matang.

* Melindungi bayi anda daripada jangkitan.

Apakah tahap yang normal air ketuban?

Bayi anda kerap menelan cecair amnion, dan mengeluarkannya dari badan sebagai air kencing. Ini bermakna bahawa jumlah cecair dalam kantung amnion biasanya naik dan turun setiap hari. Ketika mula hamil, anda bermula dengan hanya beberapa mililiter air ketuban, tetapi akan meningkat antara 800ml (1.4 pain) dan 1,000ml (1.6 pain) pada 36 minggu kehamilan. Dari 38 minggu dan seterusnya, cecair beransur-ansur mula berkurangan, sehingga anda sudah bersedia untuk melahirkan anak. Air ketuban terlalu sedikit dipanggil oligohydramnios, dan cecair terlalu banyak dipanggil polyhydramnios, atau hydramnios.

Bagaimana untuk mengetahui jika anda mempunyai cecair amnion rendah?

Doktor anda mungkin mengesyaki bahawa tahap cecair amnion anda adalah rendah jika perut atau bayi anda kelihatan lebih kecil daripada yang dijangkakan (kecil untuk tarikh). Jururawat akan memeriksa saiz parut anda dengan pita pengukur pada setiap kali temu janji antenatal anda.

Doktor juga mungkin mahu untuk memeriksa tahap cecair amnion anda jika anda mempunyai sejarah:

* Bayi yang kecil pada tarikh atau berat lahir yang rendah

* Keadaan perubatan tertentu, seperti lupus

* Masalah dengan tekanan darah anda

Bagaimanakah cecair amnion rendah menjejaskan bayi saya?

Tahap cecair amnion yang rendah semasa trimester pertama dan pada awal trimester kedua menyebabkan anda berisiko tinggi untuk mendapat keguguran, atau bayi yang lahir mati. Ia juga boleh menyebabkan masalah tumbesaran bayi, dan perkembangan paru-paru.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kes-kes cecair amnion rendah berlaku di trimester ketiga. Doktor akan berhati-hati memantau tahap cecair dan pertumbuhan bayi anda. Untuk memastikan anda terhidrat, anda mungkin perlu cecair tambahan melalui vena (intravena). Sekiranya anda mengalami air ketuban pecah awal, anda mungkin perlu melalui kelahiran pra-matang. Doktor juga akan mempertimbangkan risiko jika bayi terus berada dalam rahim, dan jika anda perlukan antibiotik untuk mencegah jangkitan yang mungkin boleh menjejaskan bayi anda.

Sebaik sahaja anda berada dalam keadaan ’in-labour’, ada risiko yang lebih tinggi untuk bayi anda menjadi bermasalah atau distressed. Bayi anda mungkin buang air besar (meconium) dalam air ketuban. Jika bayi anda menyedut meconium (dalam air ketuban tersebut), ia boleh menyebabkan dia mempunyai masalah pernafasan atau lemas selepas dia dilahirkan. Sekiranya ini berlaku, bayi anda akan berada dibawah pemantauan doktor sehinggalah dia todak lagi mengalami masalah pernafasan.

Satu lagi masalah yang mungkin terjadi ialah tali pusat tersepit semasa proses kelahiran. Bayi anda akan dipantau dengan teliti, untuk memastikan dia dalam keadaan baik. Jika ia menjadi terlalu bermasalah, anda mungkin perlu untuk melahirkan anak melalui pembedahan caesarean untuk megelakkan risiko lebih buruk terhadap bayi.

Kak Danita harap artikel ringkas berkaitan air ketuban ini dapat memberikan info sewajarnya kepada ibu-ibu diluar sana. Semoga anda melalui proses kehamilan yang selamat dan melahirkan bayi yang comel dan sihat.